Varannan svensk privatkopierar

En Demoskopmätning av svenska folkets medievanor i åldrarna 18- 64 år gjord i juni 2018 på uppdrag av kulturskapare i förening genom Copyswede visar att ungefär hälften privatkopierar genom att ladda ner låtar eller podcastsändningar för att lyssna på offline. Fyra av tio privatkopierar texter för att använda vid senare tillfällen. Sex av tio laddar ned bilder.

Undersökningen ger en översiktlig bild av privatkopiering och nedladdningsbeteende på telefoner, surfplattor och datorer – anordningar som numera omfattas av privatkopieringsersättningssystemet.

Bland resultaten kan också noteras att en av tre sparar ner bilder på konstverk för senare bruk. Tre av tio sparar ner film eller tv-serier på sin telefon, dator eller Ipad/läsplatta för att kunna titta utan internetuppkoppling.

Det är vanligast att personer mellan 18-39 år laddar ned och privatkopierar. Män och kvinnor har liknande privatkopieringsbeteende. Det är avsevärt vanligare bland yngre att spara ner låtar, texter och ljudfiler. Artiklar, e-böcker och låttexter sparas ned ungefär lika mycket i alla åldrar. Filmer och tv-serier kopieras i högre utsträckning av män än kvinnor.

– Många privatkopierar parallellt med konsumtion genom streaming, och när vi jämför med våra tidigare mätningar kan vi se att privatkopieringsbeteendet förändras över tid samtidigt som det består, kommenterar Mattias Åkerlind, vd Copyswede.

5 frågor som du kanske ställt dig

5 myter du kanske känner igen

Broschyr om privatkopiering (pdf)
 

 

« Tillbaka