Frågor och svar – nytt PKE-avtal
Måste alla redovisa om den historiska perioden för de tvistiga produkterna (mobiltelefoner, datorer och spelkonsoler, lösa interna hårddiskar och surfplattor)?
Huvudregeln är att importörer som sålt mobiltelefoner, datorer och spelkonsoler, lösa interna hårddiskar eller surfplattor under den historiska perioden behöver redovisa om.
Registrerade återförsäljare behöver bara redovisa om ifall att de haft en särskild överenskommelse med en importör om att de övertagit importörens redovisnings- och betalningsskyldighet.
Måste återförsäljare redovisa om den historiska perioden för de tvistiga produkterna?
Se svaret ovan.
Vad händer om jag väljer att fortsätta utan avtal (importör/distributör/återförsäljare)?
Då är det upphovsrättslagens regler som gäller. Det är alltså importören som är skyldig att redovisa och betala privatkopieringsersättning, och det finns ingen möjlighet att i förhållande till Copyswede överlåta ansvaret till återförsäljaren. Det är inte heller möjligt att tillämpa de speciella villkor angående undantagen från skyldigheten att betala privatkopieringsersättning som finns i branschavtalet (schablonavdrag med mera).
Vad händer under tiden fram till det jag tecknat avtal?
Villkoren i branschavtalet börjar generellt gälla den 1 november oavsett när avtalet undertecknas, men som återförsäljare övertar ni redovisnings- och betalningsansvaret för produkterna ni köper först från och med den dag när ni tecknar avtal och det är först från och med det datumet som en återförsäljare har möjlighet att köpa ersättningspliktiga produkter från en leverantör utan avgift.
Vad händer under tiden min kund ännu inte tecknat avtal?
Om ni säljer till en återförsäljare som inte tecknat avtal med Copyswede är ni fortfarande skyldiga att redovisa och betala privatkopieringsersättning för de sålda produkterna.
Gäller gamla UMA-avtalet om jag inte skriver på det nya avtalet?
Nej, det nya branschavtalet ersätter samtliga tidigare avtal på marknaden och UMA-avtalet gäller därför inte längre.
Finns det gamla ÅF-systemet kvar för de som inte tecknar nytt avtal?
Nej, det gamla ÅF-systemet finns inte kvar längre.
Hur vet jag om min leverantör eller kund har ingått avtal?
Det framgår av listorna över Registrerade importörer och Registrerade återförsäljare på Copyswedes hemsida.
Kan en distributör använda både IDC-schablonen och intyg för den historiska rapporteringen av pc/tablets?
Nej, man måste välja en av modellerna.
Om man har betalat för mycket historiskt, blir det en kreditfaktura eller räknas det av på kommande fakturor?
Det blir en kreditfaktura, som kan kvittas mot framtida fakturor.
Vilka typ av intyg krävs för att kunna göra proffsundantaget? För mobiler? För de andra produkterna?
Historiskt
Mobiler: Ett schablonavdrag på 5 procent tillämpas, vill man ha ett större avdrag ska man presentera intyg som visar att telefonerna endast använts i professionell verksamhet.
Datorer och surfplattor: Ett val görs mellan att tillämpa IDC-schablonen eller att presentera intyg som visar att anordningarna enbart ska användas inom kundernas egna professionella verksamheten och inte säljas vidare.
Övriga produkter: Inget intyg krävs.
Framåt
Mobiler: Intyg, skrivna policys, personalhandböcker, instruktioner eller liknande från enskilda kunder i sista ledet i säljflödet som dokumenterar att någon privatkopiering inte kommer vara tillåten på de sålda mobilerna.
Övriga produkter: Inget intyg krävs.
Ska privatkopieringsersättning betalas för så kallade refurbished-produkter?
Om refurbished-produkter importeras till Sverige ska privatkopieringsersättning betalas, på samma sätt som när nya produkter importeras. Om produkterna däremot renoveras i Sverige utgår ingen privatkopieringsersättning.