Copyswede betalar ut ersättning för svenska program som sänts i norska, danska eller finska tv-kanaler

I år är första gången denna ersättning betalas ut. Ersättningen kan därför i vissa fall avse flera år eftersom vi inte har fördelat denna ersättning tidigare.

När Sveriges Televisions eller TV 4:s program säljs till tv-bolagen i våra grannländer för att sändas i deras kanaler, genererar programmen ersättning till de som medverkat. Denna ersättning överförs från de norska, danska eller finska upphovsrättsorganisationerna till Copyswede för vidare fördelning. Till exempel kan en dramaserie som ursprungligen är producerad för SVT, köpas in av t.ex. NRK eller DR och därefter sändas i de norska eller danska kabel-tv-näten.

Varför har jag fått denna ersättning så sent?

Ersättningarna från de nordiska länderna har länge varit små i förhållandet till antalet medverkande som är med och delar. Vi har därför valt att samla ihop ersättningarna till ett gemensamt utbetalningstillfälle. Då ersättningarna på senare tid blivit något större hoppas vi kunna betala ut ersättningen årsvis framöver.

« Tillbaka