Omstart av SVT:s kanaler från valfri enhet möjlig tack vare nytt avtal

Internet-tv-uppstickaren Magine har tecknat avtal med Copyswede om moderna nyttjanden för den nya tidens tv-tittande vilket bland annat ger användarna möjlighet att starta om SVT:s program oavsett vilken enhet som används. Avtalet är en byggsten i den utvecklade upphovsrätten som både matchar dagens tv-tittande och ger kulturskaparna ersättning för användandet.

– Det känns oerhört roligt att kunna presentera nya lösningar med avtalsvillkor anpassade för marknadens behov. Vi har haft en mycket konstruktiv dialog där Magine varit angelägna om att erbjuda rättighetshavarna en rimlig ersättning även för dessa nya nyttjanden, säger Copyswedes vd Mattias Åkerlind.

Avtalet har blivit möjligt tack vare den nya upphovsrättslagstiftningen för avtalslicenser som började gälla från och med den 1 november förra året.

– Det betyder mycket för oss att vi nu kan erbjuda våra användare start over på SVT:s alla kanaler. Vi vet att omstartsfunktionen används flitigt och det känns kul att nu även kunna lägga till SVT:s kanaler i den servicen, säger Magines Sverigechef Alexander Jamal.

– Den här nyheten är ett viktigt steg i rätt riktning för oss och vi är otroligt glada över samarbetet med Copyswede och att Magines teknik gör det möjligt att också kompensera upphovsmännen, tillägger Magines chefsjurist Paul Stuart.

En pilgrims död, Bron, Melodifestivalen och julkalendern är alla exempel på produktioner som svenska upphovsmän, artister och producenter skapar varje år. Att de inblandade får ersättning när deras verk används, inte bara av tv-bolag utan också av andra aktörer, ger dem bättre möjligheter att även fortsättningsvis bidra till såväl det svenska kulturlivet som tittarnas olika skärmupplevelser.

« Tillbaka