Går pengarna till rika kändisar? 5 myter du kanske känner igen

1. Privatkopieringsersättningen är omodern

Nej. Den anpassas efter vilka prylar vi använder och hur vi använder dem, så är lagen skriven. Att den som skriver en låt ska ha betalt när du kopierar den är rättvist och rimligt i alla tider, och dessutom nödvändigt om man ska kunna fortsätta skriva låtar. Om vi slutar privatkopiera så kommer vi också sluta betala – så är lagen skriven och därför kan vi ha samma lag idag som när vi gav blandband till varandra.

2. De har ett bättre system i Finland

Det finska systemet går ut på att finska skattebetalare betalar istället för elektronikföretagen. Det är bättre för företagen, men knappast för finska skattebetalare. Dessutom har EU-domstolen sagt att generella skattefinansierade system inte går att ha.

3. Pengarna går bara till kändisar som redan är rika

Nej, pengarna är viktigast för alla andra. En dryg tredjedel går till musikskapare, hur mycket de får beror bland annat på hur mycket låtarna används och kopieras. Dramatiker, journalister, bildkonstnärer och författare får var femte krona, regissörer, skådespelare och filmfotografer får en stor andel av ersättningarna för film och tv-program. Under 2017 betalades drygt 70 miljoner kronor ut till tiotusentals kulturskapare.

4. Jag skulle få en billigare iphone om PKE avskaffades

Nej. Priserna på elektronikprodukter sätts inte så och är desamma i olika europeiska länder, oavsett vilken nivå privatkopieringsersättningarna ligger på (ja, ersättningen finns över hela EU). Däremot skulle nog de globala elektronikjättarna tjäna lite mer pengar, och kulturskaparna skulle tjäna mindre.

5. Kom igen, ingen privatkopierar längre

Många privatkopierar, men inte alla. Många streamar också. Många gör både och. Men när man köper t ex en smartphone betalas en liten avgift som gör att alla har rätten och möjligheten att kunna privatkopiera om de själva vill.

Broschyr om privatkopiering (pdf)

« Tillbaka