Vad är privatkopiering? 5 frågor du kanske ställt dig

1. Vad är privatkopiering?

Privatkopiering är till exempel när du gör kopior av musikfiler på din dator eller smartphone, sparar favorit-program i din tv-box, gör offline-listor, sparar ned poddar i mobilen, gör en kopia av en film och sparar i din ipad, mailar en e-bok till en vän eller sparar ned texter till din dator. Det är helt lagligt så länge du bara delar det med din familj eller några vänner. Många tänker nog inte på att de gör kopior, eftersom det är en naturlig del av att använda telefoner, datorer, ipads, hårddiskar och så vidare. Att kopiera en cd och bränna till en ny cd är också privatkopiering, men inte lika vanligt längre. Vi räknar med att vi kan och får spara ned och dela låtar och filmer som är kopior när vi behöver det. Och så ska det vara. Att prylar fungerar så gör dem mer användbara och värdefulla för oss. Privatkopiering blandas ibland ihop med piratkopiering men är två helt olika saker eftersom piratkopieringen är olaglig, medan privatkopiering är helt laglig.

2. Vad är privatkopieringsersättning

Låten, filmen eller texten du kopierat är skapad av låtskrivare, musiker, skådespelare, dramatiker, och författare. När du köper en smartphone, dator eller hårddisk betalar försäljaren en avgift för att du ska få privatkopiera på den. Avgiften bygger på hur mycket man brukar kopiera på en sådan pryl och hur mycket lagringsutrymme den har. Pengarna går tillbaka till låtskrivaren, författaren och regissören för deras arbete och de kan jobba vidare med nya låtar, manus, böcker och filmer. Det kallas privatkopieringsersättning, krångligt ord, och förkortas därför ofta PKE. Privatkopieringsersättningen är fastställd i lag och samlas in och fördelas av Copyswede, kulturskapare i förening, eftersom det är omöjligt för låtskrivare och skådespelare att själva åka runt och begära in ett öre här och där när någon kopierat filmen de var med i.

3. Hur mycket pengar handlar det om?

Ungefär en promille, det vill säga 0,1 procent, av elektronikbranschens omsättning går till privatkopieringsersättning. Den högsta avgiften för en enskild extern hårddisk, där lagringsutrymmet är som störst, är 80 kronor. Ersättningarna betalas oftast av globala och mycket lönsamma företag som Samsung och Apple. Konsumenterna betalar inte heller för detta på något annat sätt – t ex inte genom sina streaming-abonnemang. Privatkopieringsersättning finns över hela Europa, och det går inte att se att nivån i olika länder har någon påverkan på priserna för telefoner och hårddiskar. Däremot spelar pengarna stor roll för musiker, skådespelare, författare och andra kulturskapare. De äger rätten till låten, boken, framförandet vi vill spara – och det är självklart att de ska få rimligt betalt när vi använder och kopierar dessa i vår vardag. Kulturskapare är sällan stormrika och om de är det har många andra tjänat pengar på att man kan sprida och kopiera det de har skapat – bland annat elektronikbranschen.

4. Varför bråkar Elektronikbranschen om det här?

De senaste åren har de globala elektronikjättarna inte betalat och istället drivit rättsprocesser mot kulturskaparnas organisationer – i Sverige, men också i många andra länder. Kulturskaparna har vunnit alla rättsprocesser mot dessa företag i Sverige – hela vägen upp till Högsta domstolen. Även svenska Telia där staten är storägare har låtit bli att betala – och förlorat. Många mindre företag har däremot fortsatt att betala vilket inte bara varit rätt utan också smart. För nu har Högsta domstolen sagt sitt och elektronikföretagen ska betala sina skulder, som har samlats på hög med ränta i ett antal år.

5. Vad är kassettbandsskatt för något?

Det är ett ord som elektronikföretagen använder i sin kampanj för att ge en falsk bild av privatkopieringssystemet. Privatkopieringsersättningen handlar om att de som arbetat för att skapa låtar, filmer och böcker vi gillar ska få betalt om och när vi kopierar deras grejer.

Broschyr om privatkopiering (pdf)

« Tillbaka