2013-03-07
Att tillgängliggöra TV för allmänheten genom att visa vanliga linjära TV-sändningar eller olika Play-tjänster i offentliga utrymmen utgör enligt upphovsrättslagens definitioner ett offentligt framförande. Detta är enligt huvudregeln ett tillståndspliktigt förfarande och de medverkande rättighetshavarna i…
Läs mer »
2012-02-14
Nej, upphovsrätten låser inte in kultur. Den ger upphovsmannen rätt att själv avgöra när och på vilket sätt det han eller hon har skapat ska möta sin publik. Det innebär till exempel att en tonsättare har rätt…
Läs mer »
2012-02-14
Upphovsrätten är individuell, men har ibland kollektiva behov. Ett verk kan vara resultatet av flera upphovsmäns gemensamma arbete, de får då en gemensam upphovsrätt till verket. Ett exempel på ett sådant gemensamt arbete är en tv-produktion. Om…
Läs mer »
2012-02-14
Upphovsrätten består av två delar, ekonomisk respektive ideell upphovsrätt. Den ekonomiska upphovsrätten ger upphovsmannen ensamrätt att ta betalt för sitt arbete och gäller under upphovsmannens livstid och ytterligare 70 år därefter. Det innebär att till exempel…
Läs mer »
2012-02-14
Allt konstnärligt och litterärt skapande skyddas av upphovsrätten. I samma stund som en teckning är ritad eller en bok är skriven har den som skapat verket, upphovsmannen, upphovsrätt. När man talar om upphovsrätt syftar man på…
Läs mer »